Ludodidactiek

Ludodidactiek

Gastspreker: Robert Stieltjes – 20-03-2017

Wat is Ludodidactiek?

Ludodidactiek is een bijzondere vorm van het ontwerpen van leerprocessen waarbij gebruik wordt gemaakt van ontwerpprincipes en -methoden die ten grondslag liggen aan het ontwerpen van games. Het doel is de motivatie van de leerlingen en de retentiewaarde van de leerstof vast te houden en te vergroten.

Play is the highest form of research” Albert Einstein

Leerlingen leren veel meer door er een spel van te maken. Bijvoorbeeld: propje in de prullenbak gooien (mikken) of op de witte strepen van het zebrapad te lopen (coördinatie van plaatsing voeten).

5 belangrijke punten voor het ontwerpen van een les waarbij je inspeelt op de motivatie van leerlingen zijn:

  • Interactie
  • Competitief
  • Relatie
  • Autonomie
  • Gedrag

Mario Kart bijvoorbeeld. Het is eigenlijk een frustrerend spelletje. Je valt in het ravijn, wordt aan de kant gebeukt, rijdt over een banaan heen etc. Het gedrag dat hier wordt uitgelokt is frustratie. Ondanks deze frustratie gaat waarschijnlijk de leerling door met het spel. Er zit namelijk een wedstrijdverband in en je kunt het altijd nog een keer opnieuw proberen. Ook kunnen andere leerlingen meedoen aan het spel en het zorgt voor interactie onderling.

Wat er eigenlijk gebeurd bij Mario Kart is de recoverable loss. Je hebt verloren, omdat de strategie die je had bedacht niet werkte. Doordat je het spel opnieuw kunt gaan spelen, kun je een andere strategie bedenken. Dit is een belangrijk aspect van de autonomie bij kinderen.

Naast dit voorbeeld en de begrippen is er een lesanalysemodel waarbij er kan worden ingespeeld op de motivatie bij leerlingen. In dit model zijn de volgende begrippen erg belangrijk:

  • Mechanics: Regels, opstellingen, spullen, ruimte
  • Dynamics: Wat doen de kinderen n.a.v. de mechanics
  • Aestetics: Hoe ervaren, voelen de kinderen zich?

Hieronder staat het lesanalysemodel en de klasinschaling:

Ik wil dit bericht graag eindigen met de volgende quote:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *